Allmän information:

Karstula ligger i norra delen av Mellersta Finland tio mil nordväst om Jyväskylä. Invånarantalet är nästan 5000 invånare varav 99,5 procent talar finska som modersmål. Miljön är trivsam både som turistmål och bosättningsort. Garantier på trivsamheten är den lugna och rena naturen med vackra sjöar, den friska luften och flera evenemang året runt. Nästan 400 företag berättar också om kommunens företagspositiv atmosfär. Vi välkomnar dig och din familj till Karstula!

 

Livet i Karstula:

Kommunen bjuder barn under sju år på dagvård. Studier fortsätter i grundskolan följd av gymnasiet eller yrkesskolan. Gymnasiet betonar konst- och språkstudier. Dessutom anordnar evangeliska folkhögskolan vuxenutbildning och kurser vid öppet universitet. Den avspända stämningen och en massa frivilliga aktiviteter stöder elevernas mänskliga växt på alla nivåer.

Åt byggare erbjuder kommunen tomter i tallskogen med sjöutsikt. En familj som bygger eller köper sin första bostad i Karstula stöds av kommunen. Skatteprocenten är lägst på landskapet, vilket ändå inte påverka servicenivån som är mycket hög i förhållande till invånarantalet. Medborgarinstitutets kurser, biblioteket, motionsslingan och idrottsplanen är populära bland invånarna.Ytterligare har den vackra naturen otaliga möjligheter till olika fritidsaktiviteter i friska luften. 

Tack vare de aktiva invånarna blomstrar kulturlivet året runt. Årligen arrangeras det flera evenemang liksom Internationella skytteveckan, det nationella barnkulturevenemanget "Satusivellin" och många sommarteatrar. Den nyaste traditionen är koncerten och mötet med gamla bilar "Carstune Kruisinki". Bion har förnyats våren 2012 och nuförtiden kan det ses premierfilmer i Karstula.

 

Turism:

Karstula är ett trivsamt turistmål och ett lämpligt rastställe på vägen till Österbotten. Inkvartering är möjlig på campingsplats, stuga, hotell eller lantgård. Logier ligger såväl i mitten av byn som i den lugna naturen. Matställen bjuder på allt mellan snabbmat och a la carte -portioner. Både inkvarteringstjänster och matställen betjänar turister i alla åldrar samt också grupper.

Museer i Karstula är värd att besöka. Lottamuseet ledar en besökare på vardagsliv under krigen. Hembygdsmuseet berättar i stället om regionens historia. En annan slags historia ställs ut i bilmuseet "Wanhat Wehkeet". Också naturen är en underbar upplevelse med dess avslappningsmöjligheter. Stigarna i skogen låter dig njuta av tystnaden. Vid stilla sjöar kan du vila ut genom att bada och fiska. Kanotutflykter och forsfärd rekommenderas för de som vill uppleva ett riktigt äventyr. På vintern är skidåkning och snöskotersafarier populära aktiviteter. Kom och hitta ditt sätt att njuta av Karstula!


Watch Karstula DVD in English