YRITTÄMINEN

Mistä Karstula tunnetaan

 Tekstiilimuotoilija Saija Lehtonen  

Karstulalaissyntyinen tekstiilimuotoilija Saija Lehtonen (s. 1981) tekee taidekäsitöitä eri luonnonmateriaaleista, kuten luusta, sarvesta, nahasta ja puusta. Materiaalivalinnoillaan Lehtonen haluaa kunnioittaa elämää ja luontoa ja tuoda valmistamissaan tuotteissa esille muutakin kuin rahallisen arvon. Lehtonen on valmistunut vuonna 2006 Kuopion Muotoiluakatemiasta ja on hakenut töilleen innostusta Islannista asti.

Lehtosen tunnetuimpia töitä ovat hirvenkynsistä ja kalannahasta valmistetut korut. Lehtonen parkitsee tuotteisiinsa tarvittavat nahat ja keittää luut itse. Kaikki tehdään itse käsityönä. Erilaisten korujen, vaatteiden ja pussukoiden lisäksi Lehtonen valmistaa myös erilaisia taideteoksia (tauluja ja veistoksia) luonnonmateriaaleista. Häneltä voi myös tilata erikseen uniikkitöitä, jotka valmistetaan asiakkaan toiveiden mukaan.

Lehtonen on ehtinyt saavuttaa uransa aikana erilaisia palkintoja töistään mm. Maaseudun Sivistysliiton Poukama-muotoilukilpailussa (2012), voitto Suomen Metsästäjäliiton ”Käyttötuotteita riistasta” –kilpailussa (2013) sekä 2. Sija Ylöjärven matkamuistokilpailussa Palokärki –kaulakorulla (2014). Lehtonen on myös valittu vuonna 2007 Juminkeko-säätiön Vuoden nuori Kalevala-taiteilijaksi.

Saija Lehtosen tuotantoon voit tutustua hänen omilla kotisivuillaan www.saijalehtonen.com , josta löytyy myös verkkokauppa. Lehtosen töihin ja tuotteisiin pääset konkreettisesti tutustumaan parhaiten sopimalla vierailuajan hänen Nokialla sijaitsevaan ateljeeseen ja myyntinäyttelyyn. Hänen tuotteitaan löytyy myös jälleenmyyjiltä mm.  Helsingistä (Käsityöläisten OMA kauppa, Katariinankatu 4 B) ja Tampeelta (Finnish Designers Boutique, Hatanpään valtatie 6).

Puolikuu_hirvenkynsi_Saija Lehtonenomakuva_Saija Lehtonen


 
Muotoilija Harri Koskisen (s. -70) tinkimätön ja komea muotoilu on huomattu kansainvälisesti jo uran alusta asti. Koskisen muotoilulle on ominaista käytännöllisyys ja tiukka estetiikka. Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa Arabia, Artek, Cassina IXC, Design House Stockholm, Finlandia Vodka Worldwide, Genelec, Iittala, Issey Miyake Inc., Montina, Muji, Panasonic, Seiko Instruments Inc., Swarovski, Venini ja Woodnotes. Koskisen tunnetuimpia töitä on vuonna 1998 (suunnitteluvuosi 1996) lanseerattu Block-valaisin. Design House Stockholmin valmistama valaisin on valittu myös New Yorkin Modernin taiteen museon MoMAn kokoelmiin. Toinen maailmalla laajasti tunnettu tuote on Koskisen Issey Miyakelle suunnittelema Vakio-kellosarja.

Koskisen vuonna 2000 perustama suunnittelutoimisto Teollisuuden Ystävät tarjoaa tuote- ja konseptisuunnittelua sekä näyttelyarkkitehtuuria. Vuonna 2009 Harri Koskinen lanseerasi ensimmäisen oman mallistonsa Harri Koskinen Works. Mallistoon kuuluu huonekaluja ja valaisin.

Koskisen töitä on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä ympäri maailmaa. Yksityisnäyttelyitä hänellä on ollut muun muassa Tokiossa, Berliinissä, Helsingissä ja Moskovassa. Yksi merkittävimmistä Harri Koskiselle myönnetyistä monista palkinnoista on maailman suurin muotoilualan tunnustus, Torsten ja Wanja Söderberg –palkinto Ruotsista vuonna 2009, jonka Koskinen sai työstään muotoilijana. Vuonna 2007 Suomen tasavallan presidentti myönsi Harri Koskiselle Pro Finlandia –mitalin. Kansainvälisesti merkittävin huomionosoitus on Compasso dʼOro –palkinto, jonka Koskinen sai vuonna 2004 Montinalle suunnittelemastaan Muu-tuolista.

 
Finn-Savotta Oy Karstulasta palkittiin valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla Turussa 24.10.2010. Vuonna 2009 yritys palkittiin Keski-Suomen yrityspalkinnolla. Yrityksessä työskentelee kaikkiaan 35 henkilöä. Yrityksen pääomistajina ovat Riitta ja Anita Halme ja pienosakkaina Elmo ja Julius Valkeinen. Yritys on perustettu vuonna 1955. Yrityksen toimitusjohtajaksi vaihtui vuonna 2016 Elmo Valkeinen.

 

 

Honkarakenne perustettiin 1950-luvun lopulla, kun viisi Saarelaisen veljestä alkoi rakentaa hirsitaloja Lieksassa. Pian kekseliäs viisikko kehitti ensimmäisen teollisen tavan tuottaa hirsirakennuksia. Vuosituhansia vanha puurakennusperinne oli siirtynyt uudelle tekniselle tasolle.

Vajaassa 30 vuodessa Honka kasvoi tasaisesti ja se vakiinnutti asemansa suomalaisen hirsitaloteollisuuden markkinajohtajana. Ajan myötä kotimaan markkinat laajenivat kansainväliseksi vienniksi.

1990-luvulla Honka panosti rajusti vientiin ja perusti tytäryhtiöt Japaniin, Saksaan, Ranskaan ja USA:han. Honka esitteli myös useita alalla uusia teknisiä innovaatioita ja hirsityyppejä.

2000-luvulla Hongasta on tullut arvokas brändi, joka toteuttaa yhä useamman asumisen laatua, luonnollisuutta ja hyvinvointia arvostavan ihmisen unelmia. Yli 70 000 aitoa puutaloa ympäri maailmaa tekee Hongasta kansainvälisesti alan merkittävimmän valmistajan.

Vuonna 2013 Honka keskitti hirsitalotuotantonsa Karstulan tehtaalle. Vuonna 2016 yhtiön toimipaikaksi muutettiin Karstula.OnSteel Oy:n tarina on ainutkertainen. Konkursiin ajautuneen konepajan 30 työntekijää päätti pelastaa liiketoiminnan ja perustaa uuden yrityksen. Työntekijöiden sinnikkyyden ja vankan ammattitaidon turvin  paikkakunnalla jatkuu edelleen merkittävä metallialan konepajatuotanto. 

OnSteel on konepaja, jonka asiakastoimialoja ovat massa- ja paperiteollisuus, energia- ja ympäristöalan toimijat sekä maanrakennusalan koneita ja laitteita suunnittelevat ja myyvät toimijat. 
KA-MU OY on sopimusvalmistukseen erikoistunut konepaja. Vuonna 1982 toimintansa aloittanut yritys valmistaa koneistusosia ja laitekokonaisuuksia. Karstulassa sijaitseva KA-MU työllistää 20 alan ammattilaista. Asiakkaitamme ovat suomalaiset, korkeatasoisista tuotteistaan tunnetut vientiteollisuuden yritykset. Joustava toimintatapamme mahdollistaa myös yksittäiskappaleiden valmistamisen pk-sektorille.


Monipuolinen konekantamme mahdollistaa haastavien osakokonaisuuksien valmistamisen. Henkilökuntamme vankka ammattitaito ja laatujärjestelmän mukainen toiminta takaavat tuotteiden korkean tason. Kehitämme jatkuvasti valmistusmenetelmiä sekä henkilökunnan osaamista.

Liiketoimintamme perustuu asiakkaidemme menestyksen parantamiseen. Toimitamme asiakkaillemme heidän tarpeisiinsa räätälöityjä, kilpailukykyisiä ja laadukkaita tuotteita. 

Riihimäellä ja Karstulassa toimiva MiTek Finland Oy on osa kansainvälistä MiTek yhtymää, joka on erikoistunut rakennusteollisuuden tuotteiden ja tuotantovälineiden suunnitteluun ja valmistukseen. MiTekin kokemus naulalevyjen valmistajana, nykyaikainen tuotantotekniikka ja tarkka laadunvalvonta takaavat asiakastyytyväisyyden.